Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Antirasszista orvoslás

A Biden-kormány a 2022-es évre pluszjuttatásokat helyezett kilátásba azon orvosoknak, akik „rasszizmusellenes tervet dolgoznak ki és építenek be praxisukba”. Az elképzelés szerint az orvosi rendelőknek olyan értéknyilatkozatot kell megalkotniuk, amely „magában foglalja a rasszizmus elleni elkötelezettséget és annak elfogadását, hogy a rassz politikai és társadalmi konstruktum, nem pedig élettani”. Kimondják továbbá, hogy mindennek feltétele „elfogadni, hogy a társadalmilag meghatározott faji csoportok egészsége elsősorban a rendszerszintű rasszizmus miatt alakul különbözőképpen”.
(Dylan Housman: Biden Admin Proposes Bonuses For Doctors Who Implement ‘Anti-Racism’ Plans, The Daily caller, 2021. 12. 15.)

Fotó: shutterstock.com

Transzvideó-cunami

A kínai tulajdonban lévő, rövid videók megosztására létrehozott közösségi portál, a TikTok lett a 2021-es év leggyakrabban látogatott weboldala. A felület híres az oda feltöltött szélsőségesen baloldali és újhullámos felvételekről. A transzneműekre utaló jelöléssel ellátott videókat például már több mint 26 milliárd alkalommal tekintették meg, minden bizonnyal elsősorban az alkalmazást legnagyobb számban használó kisgyermekek és tinik. Az egyik legismertebb transznemű influenszernek, a 19 éves Bella Fitzpatricknek kevesebb mint három hónapra volt szüksége ahhoz, hogy a felületen keresztül követőitől összegyűjtse a nemváltoztató műtétjéhez szükséges húszezer fontot (közel 9 millió forint). A 18 éves Alex Consani pedig, aki 12 évesen a Cosmopolitan magazinban tűnt fel először transznemű modellként, azt hirdeti fiatal követőinek, hogy „csak egy ösztrogéntabletta választja őket el” a testi-szellemi átalakulástól.
(Sam Merriman: Children are being ‘brainwashed’ by TikTok videos on ‘cool’ trans surgery viewed 26 billion times, campaigners claim, Daily Mail, 2021. 12. 25.)

Fotó: shutterstock.com

A szeretet jele

Miközben az alkotmánybíróságnak megfelelő amerikai Legfelsőbb Bíróság talán már csak hetekre van attól, hogy a művi terhességmegszakításról az eddigi szabályozással ellentétes döntést hozzon, az abortuszpárti aktivisták hangja egyre erősebb. A The Washington Post számos olyan orvost szólaltatott meg, akinek a praxisában jelentősen megnőtt a vazektómiát, vagyis az ondóvezetékük elkötését kérő férfiak száma. A névvel nyilatkozó orvosok közül többen azt állítják, az ilyen páciensek egy része az abortusz szövetségi szinten való betiltásától való félelmében, „a szeretet jeleként” dönt önmaga megcsonkítása mellett.
(Emily Wax-Thibodeaux: Men across America are getting vasectomies ‘as an act of love’, The Washington Post, 2021. 12. 26.)

Sátáni bébi

Az amerikai Sátán Egyháza (TST) közreműködésével karácsony előtt az újszülött Baphometet (a sátáni hit jelképét) ábrázoló szobrot helyeztek el a betlehemmel átellenben Illinois állam szövetségi parlamentjének kupolatermében. A helyi katolikus közösség és Darren Bailey republikánus állami szenátor határozott tiltakozása ellenére ez már harmadik éve minden decemberben megtörténik. A TST képviselőjének nyilatkozata szerint az installáció célja megmutatni, hogy a szövetségi parlament a „vallási sokszínűség és egység” otthona.
(Joseph Summers: Catholics protest installment of satanic display in Illinois Statehouse, Life Site News, 2021. 12. 23.)

Korábban írtuk

A lányok nem lányok

A bostoni elit leányiskola, a The Winsor School nemrég egy írásos tájékoztatóban figyelmeztette az intézmény oktatóit, hogy tartózkodjanak a „gendernyelvezettől”, vagyis attól, hogy az ott tanuló lányokat automatikusan nőneműként kezeljék. A kommunikációban így áttérnek a nőneműekről a többes számú (genderelméleti szempontból semlegesnek számító) névmásokra, és ezentúl nem használnak kizárólag a lányokra vonatkozó főneveket sem, helyettük inkább egyszerűen a „diák” megjelölést ajánlják. Az 1886-ban alapított egyetemi előkészítő magániskolában az éves tandíj 53 900 dollár (közel 18 millió forint).
(Mairead Elordi: Elite Boston Girls School Discourages Calling Girls ‘Girls’, The Daily Wire, 2021. 12. 23.)

Nem bináris kislány

Jennifer Chen, egy Los Angeles-i anyuka nagy visszhangot váltott ki, amikor az Instagram közösségi portálon egy családi fotón jelentette be, hogy kislányát, Claire-t ezentúl Clarknak hívják, és nőnemű helyett többes számú (semleges nemű) névmással nevezi meg magát.
Egy, a Today számára írt publicisztikájából később kiderült, a kislány azután jelentette ki, hogy ő nem is kislány, hogy édesanyja a genderidentitásról szóló könyveket olvasott fel neki, ám hozzátette, már az óvoda megkezdése előtti nyártól sejtette, hogy gyermeke bizony nem bináris, vagyis nem a férfi-nő felosztás alapján határozza meg magát, bármit jelentsen is ez.
(Sarah Taylor: Mom uses Christmas card to announce her kindergartener is non-binary – a decision the child made after mom read a book about gender identity, The Blaze, 2021. 12. 22.)

A normalitás szikrája

Lemondott tisztségéről Cynthia Millen, az amerikai úszószövetség egyik tagja. A tisztviselő több mint három évtized után azért döntött így, mert feladatát nem tudta tiszta lelkiismerettel ellátni azután, hogy Lia (született Will) Thomas – aki egészen márciusig a fiúk közt indult a pennsylvaniai egyetem színeiben – a nemváltása utáni első versenyén kegyetlenül megverte ellenfeleit a lányok versenyszámaiban.
Lemondását bejelentő levelében Millen többek közt azt írta, „a továbbiakban nem vagyok képes részt venni egy olyan sportágban, amely lehetővé teszi, hogy férfinak születettek nők ellen szálljanak versenybe. Mindent lerombolnak, ami tisztességessé teszi az úszósportot.” A tisztviselő a The Washington Timesnak elmondta, több társa is nevetségesnek tartja a kialakult állapotot, ám úgy érzik, nem tudnak mit tenni, miközben az úszószövetség retteg, mert rengeteg pénzt kapnak különböző szponzoroktól, és nem akarnak kirekesztőnek tűnni, nehogy így támogatókat veszítsenek.
(Valerie Richardson: USA Swimming official quits in protest over transgender swimmer Lia Thomas, The Washington Times, 2021. 12. 23.)