A 37 éves Joseph Biggset Florida középső részén vették őrizetbe. Azzal vádolják, hogy akadályozta a szövetségi törvényhozás előtti hivatalos eljárást, belépett a törvényhozás épülete körül kialakított zárt területre, illetve garázdálkodott.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint Biggs január 6-án ott volt a tömegben, amely erővel elsodorta a Kongresszus lépcsőjén fémkordonok mögött álló rendőröket. A tömeg akkor hatolt be az épületbe, amikor a törvényhozók arra készültek, hogy a tavaly novemberi elnökválasztással kapcsolatban hivatalosan bejegyezzék az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatait.

A Capitolium elleni rohamban úgy látszott, hogy Biggsnél volt egy adóvevő, bár a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökeinek azt mondta, nincs tudomása a tervezett zavargásról, és azt sem tudja, hogy ki szervezte azt.

Az elnökválasztási kampány során, tavaly szeptemberben, egy rendezvény műsorvezetője arra kérte Donald Trump akkori elnököt, hogy ítélje el a jobboldali csoportot. Mire Trump azt mondta nekik, hogy vonuljanak háttérbe, de álljanak készenlétben.

Korábban írtuk

A hatóságok szerdán Pensacolában őrizetbe vették az ugyancsak 37 éves Jesus Riverát. Őt azzal vádolják, behatolt a Kongresszus épületébe azzal a szándékkal, hogy garázdasággal és tüntetéssel megakadályozza az ott folyó munkát.

A hatóságok szerint Rivera a Facebookra feltöltött egy videót, amelyen a felvételen szereplők a Capitolium alagsorában pózolnak. Az ötperces videó végén az látható, hogy Rivera kimászik egy ablakon.

Január 6-án a távozó Donald Trump elnök több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a képviselőház és a szenátus a Joe Bidenre leadott elektori szavazatok hitelesítése céljából együttes ülést tartott. A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével eltávolították el az épületből, az összetűzésben öten életüket vesztették. Az ügyben többeket őrizetbe vettek és megvádoltak.