Fotó: ShutterStock.com/mccv (archív)
Hirdetés

„Az Egyesült Államok és Mexikó erősebbek, ha összetartanak” – szögezte le Biden, rámutatva, hogy az elmúlt időszakban a két ország nem volt túl jó szomszédságban.

Biden visszautalt rá, hogy Barack Obama alelnökeként többször járt Mexikóban, és – tette hozzá – Washington már akkor egyenrangúként kezelte az országot.

Hangsúlyozta, hogy a mexikói politika következményei az egész kontinensre hatással vannak.

López Obrador elmondta: hálás, hogy Biden egyértelművé tette, hogy a két ország kapcsolata a kölcsönös tiszteleten alapul. Rámutatott: a szomszédos országokat nemcsak egy 3180 kilométer hosszú közös határ és a fölrajzi helyzet, hanem a kultúra, a történelem és a kereskedelem is összeköti.

Korábban írtuk


„Tovább kell dolgoznunk a függetlenségen és autonómián alapuló fejlődésért” – vélekedett a mexikói vezető.

López Obrador egyúttal folyamatos párbeszéden alapuló jó viszonyt ajánlott fel az Egyesült Államoknak a kapcsolatok fejlesztése érdekében.

A virtuális találkozó középpontjában a migrációs politika, a koronavírus-járvány elleni küzdelem és kereskedelmi kérdések álltak.

Közös közleményükben a felek azt írták, szeretnének együttműködni Mexikó déli részének fejlesztése és a gazdaság újjáélesztése érdekében, valamint a járvány és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A mexikói elnök elégedetten nyilatkozott a Twitteren a csúcstalálkozóról, amely szerinte az amerikai és a mexikói nép javát szolgálta.

Az amerikai sajtó emlékeztet arra, hogy Biden elődje, Donald Trump alatt fagyos volt a viszony az Egyesült Államok és Mexikó között a migrációs és a kereskedelmi politika miatt. Trump számos alkalommal drogkereskedőknek vagy erőszaktevőknek nevezte a mexikói bevándorlókat. Biden hivatalba lépése óta jelentősen lazított Trump szigorú bevándorlási politikáján.