Fotó: MTI/AP/Huszein Malla
Izraeli légicsapás az izraeli határ térségében fekvõ libanoni településen, Aita as-Saabban 2023. november 4-én.
Hirdetés

A washingtoni külügyi tárca konzuli szolgálatának utazási információs oldalán megjelent frissített figyelmeztetés egyben az egész világra kiterjedően óvatosságra kéri a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat.

A dokumentum Libanonra vonatkozó része a kiszámíthatatlan biztonsági helyzetre hivatkozva arra kéri az amerikaiakat, hogy addig távozzanak a közel-keleti országból, ameddig a kereskedelmi repülőjáratok közlekednek.

Egyben azt javasolják, hogy az Egyesült Államok minden Libanonban tartózkodó állampolgára rendelkezzen saját önálló cselekvési tervvel, amennyiben válsághelyzet alakulna ki, és amely független az amerikai kormányzat segítségnyújtásától. Ugyanis „arra nincs garancia, hogy egy kialakuló válsághelyzetben az Egyesült Államok kormánya evakuálja az amerikai magánembereket és családtagjaikat” – hívják fel a figyelmet. A dokumentum megfogalmazása szerint „a civilek amerikai katonaság által támogatott kimenekítése ritka”.

Irakra vonatkozóan arra kérik az ott élő amerikaiakat, hogy folyamatosan kövessék a helyi média jelentéseit, valamint kerüljék a tiltakozó megmozdulásokat és gyűléseket.

Korábban írtuk

A közlemény szerint a világ több pontján megnövekedett feszültségek, terrortámadások, tüntetések és amerikaiakkal szembeni erőszakos cselekmények megnövekedett kockázata miatt a külügyminisztérium világszerte fokozott figyelemre kér minden állampolgárt.

A szombaton kiadott közlemény megemlíti, hogy a washingtoni kormány felhatalmazást adott az Izraelben és Libanonban működő amerikai diplomáciai képviseleteken dolgozók egy része és családtagjaik számára a távozásra, valamint elrendelte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége és erbili főkonzulátusán dolgozó diplomaták egy részének távozását.