A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető aláhúzta, hogy a délkelet-ázsiai városállam hazánk legjelentősebb kereskedelmi partnere a térségben, a viszony pedig kifejezetten baráti.

Hirdetés

„Két olyan országról, két olyan kormányról van szó, amelyek a saját nemzetük szuverenitását rendkívül fontosnak tartják. Két olyan ország, amely nem kér a külső beavatkozásokból. Két olyan ország, amely nem kér a kioktatásból, amely magabiztosan tudja mondani azt, hogy a saját polgáraik el tudják dönteni azt elég bölcsen, hogy milyen jövőt szánnak az országnak” – szögezte le.

Rámutatott, hogy a felek ezen szuverenista álláspontra alapozva támogatják a kölcsönös tisztelet visszatérését a nemzetközi politikába, illetve gyakran működnek együtt a nemzetközi szervezetekben. Szijjártó Péter kiemelte, hogy akárcsak Szingapúrban, Magyarországon is kivételes a politikai stabilitás, európai szinten legalábbis mindenképp egyedülálló.

„Ezt a szingapúriak értik, értékelik, és ez a szingapúri vállalatok magyarországi jelenlétében, a növekvő beruházásokban világosan látszik” – vélekedett. Tudatta, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködésből hazánk már eddig is sokat profitált, de a szingapúri cégek is kifejezetten kívánatosnak tartják a kapcsolatok további fejlesztését.

Elmondta, hogy találkozott a Magyarországon beruházó hét legnagyobb szingapúri cég vezetőivel, akik mind elégedetten nyilatkoztak a működési környezetről, az alacsony adókról, a képzett munkaerőről, így újabb befektetéseket terveznek, különösen az elektromos autóipar területén.

„Magyarország kiváló találkozási pontjává vált a nyugati és keleti beruházásoknak. Különösen így van ez az autóipar, azon belül is az elektromos autóipar területén, hiszen a nyugati elektromos autógyártó vállalatok és a keleti elektromos akkumulátort gyártó vállalatok Magyarországon adnak randevút egymásnak, ezáltal garanciát adva arra, hogy Magyarországon a gazdasági növekedéssel hosszú távon kalkulálhatunk” – közölte.

Üdvözölte, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly elérte az egymilliárd dollárt, és a lendület kitart, amit jól mutat, hogy idén eddig 46 százalékos növekedést jegyeztek fel. A magyar cégek 350 millió dollárt fektettek be a délkelet-ázsiai városállamban, a szingapúri vállalatok pedig több mint hétezer embert foglalkoztatnak hazánkban – tájékoztatott.

A miniszter arról is beszámolt, hogy Délkelet-Ázsia legnagyobb élelmiszeripari vásárán megállapodást kötöttek nagy mennyiségű magyar mangalica és galambhús szingapúri exportjáról. Mint mondta, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számára Szingapúr nagy lehetőséget jelent, a városállam ugyanis diverzifikálni kívánja importforrásait.

„Szingapúr hatalmas lehetőséget jelent, ugyanis diverzifikálni kívánja importforrásait az élelmiszeripar tekintetében. Majdnem mindent importálnak, amit itt elfogyasztanak és a magyar élelmiszeripari termékekkel kifejezetten elégedettek, így azok nagyon komoly népszerűségnek örvendenek. A legkiválóbb, a legkomolyabb vásárlói körrel rendelkező prémium, élelmiszer értékesítő vállalatok itt Szingapúrban a jövendőben nagy mennyiségű mangalicát fognak importálni” – mondta.

A magyar élelmiszer-kivitel értéke tavaly meghaladta a hatmillió dollárt, ezen belül a húsipari export több mint egymillió dollárt tett ki.

A miniszter kitért arra is, hogy a két ország között a turisztikai kapcsolatok is fejlődnek, idén eddig a tavalyi év azonos időszakában regisztráltnál már négyszer több látogató érkezett Szingapúrból Magyarországra.

Érintette az űripari együttműködést is, azt hangoztatva, hogy mindkét fél érdekelt ezen szektor fejlesztésében, a különböző méretű műholdak gyártásában, Föld körüli pályára állításában, az ezekből kinyert adatok cseréjében.

Korábban írtuk