Hirdetés

A főbiztosság genfi székhelyén kiadott közleményében Bachelet hangsúlyozta: „Meg kell hallgatni azokat a hangokat, amelyek a fegyvertelen afroamerikaiak legyilkolásának befejezését követelik. Meg kell hallgatni azokat a hangokat, amelyek a rendőri erőszak végét követelik. És azokat a hangokat is meg kell hallgatni, amelyek az amerikai társadalmat gyötrő helyi és strukturális rasszizmus végét követelik.”

Nyilatkozatában Bachelet megállapította, hogy „hiteles információk szólnak” a rendfenntartó erők által a tüntetőkkel szemben alkalmazott „aránytalan és szükségtelen erőszakról”.

Egyúttal „példátlan agressziónak” nevezte a tüntetésekről tudósító újságírók ellen elkövetett támadásokat, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy információk szerint legalább kétszáz ilyen támadás történt, annak ellenére, hogy a tudósítók jól láthatóan viselték a sajtó számára előírt megkülönböztető feliratokat.

Korábban írtuk

Az Egyesült Államokon végigsöprő tüntetések során több helyütt megtámadták, vagy meg is verték az újságírókat, függetlenül attól, hogy milyen médiumnak dolgoztak. Megtámadták a CNN tudósítóit Minneapolisban – ahol a rendőrség rövid időre őrizetbe is vette a forgatócsoport tagjait -, míg Washingtonban például tüntetők támadták meg a Fox televízió tudósítást készítő riporterét. Az erőszakos tüntetők megtámadtak és megvertek újságírókat Kaliforniában és Floridában, Nevadában és Pennsylvaniában, Arizonában és Georgiában egyaránt. A kentuckyi Louisville városában a helyi tévé riporternőjét egy rendőr élő adásban szórta meg bors-lövedékekkel.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű civilszervezet szerdán bejelentette, hogy csoportos keresetet nyújt be egy minnesotai bíróságon „az újságírókat megcélzó alkotmányellenes viselkedés” leállítását követelve. A szervezet más tagállamokban is hasonló polgári peres eljárásokra készül.

Az AFP francia hírügynökség szerdán a sajtószabadság megsértésének eseteit számon tartó Press Freedom Tracker csoport adatait idézte, melyek szerint a tüntetések egy hete alatt már több mint 140 újságírót ért fizikai támadás, és ezek túlnyomó többségét (118 esetben) rendőrök követték el. Az ilyen incidensek száma meghaladja a sajtó munkatársai ellen 2018-ban és 2019-ben összesen elkövetett támadások számát – tették hozzá.