Hirdetés

A nagy felháborodást keltő eset hétfő este történt a minnesotai nagyvárosban. A 46 éves afroamerikai George Floydot négy rendőr igazoltatás közben kirángatta gépkocsijából, megbilincselték, majd a rendőrautóhoz kisérték. Az autónál a földre teperték a fegyvertelen férfit, és egyikük – Derek Chauvin – a nyakára térdelt, és nyolc percen át szorította. Floyd csak annyit tudott elmotyogni, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal az után halt meg, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd onnan a kórházba. A járókelők által készített felvételekből ítélve mind a négy intézkedő fehér rendőr volt.

A legfrissebb hatósági tájékoztatás szerint Floydot azért igazoltatták, mert hasonlított valakire, aki hamis pénzzel akart fizetni egy boltban. Floyd szembeszegült a rendőrökkel, ezért intézkedniük kellett.

Az AP amerikai hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy a rendőrök általában nyugalomra és türelemre intenek ilyen esetek után, és nemigen minősítik más rendőri szervezetek intézkedéseit a folyamatban lévő nyomozásra vagy hatósági eljárásra hivatkozva. Ezúttal azonban egyes rendőri vezetők reagálása éles ellentétben áll a korábbi halk szavú megszólalásokkal vagy a kollégákat támogatásukról biztosító nyilatkozatokkal. Seriffek és rendőri vezetők a közösségi médiában keményen bírálták az intézkedő minneapolisi rendőröket, és méltatták az ottani rendőrfőnököt, amiért azonnal menesztette őket, egyesek még a büntetőjogi felelősségre vonásukat is szorgalmazták.

Korábban írtuk

„Mélyen megrendít a videofelvétel, amelyen az utcán megölik Floydot, miközben a többi rendőr ezt hagyja” – írta a Facebookon Johny Moats, a Georgia állambeli Polk megye seriffje. Arról biztosította az ott lakókat, hogy amíg ő vezeti a megyei rendőrséget ott ilyesmi nem fordulhat elő. „Borzasztó az ilyesfajta brutalitás, ennek véget kell vetni. Azonnal le kell tartóztatni az összes érintett rendőrt, és vádat kell emelni ellenük” – írta Moats.

Eddie Garcia, a kaliforniai San José rendőrparancsnoka úgy reagált a Twitteren, hogy a rendőrök nem hivatkozhatnak arra, hogy nem voltak ott, amikor az eset történt. Garcia szerint az intézkedés nem egyeztethető össze a rendőrségi hivatással. „Egy ember cselekedete mindnyájunkra hatással van” – írta.

Hasonló szellemben reagáltak más amerikai nagyvárosok rendőrségi vezetői is, köztük Dermot Shea, a New York-i rendőrkapitányság parancsnoka, de egyes civil szervezetek és jogvédők szerint az elítélő nyilatkozatok üres szavak maradnak érdemleges reformok nélkül. Gloria Browne-Marsall emberi jogi ügyvéd, egyetemi oktató leszögezte, hogy nem fog örömujjongani a maroknyi rendőr reagálása miatt, és mindez semmi ahhoz képest, hogy milyen lenne a felháborodás, ha fehér bőrű lenne a rendőrségi intézkedés áldozata. Melina Abdullah, a Black Lives Matter afroamerikai mozgalom Los Angeles-i tagszervezetének társalapítója azt mondta, különösebben nem hatja meg, hogy néhány rendőr kifejezte felháborodását az eset miatt. Abdullah szerint a másik három rendőr, aki végignézte az incidenst, és nem lépett közbe, hozzájárult a régóta fennálló, feketék elleni rasszista és elnyomó rendőrségi rendszer működtetéséhez.

Minneapolisban csütörtökön eluralkodott az erőszak a rendőrségi intézkedés miatt. Tüntetők az üzleteket fosztogatták, épületeket és autókat gyújtogattak, igazságtételt követelő graffitiket firkáltak az épületek falára. Csütörtök este megrongálták a minneapolisi rendőrőrsöt, amelyet az ott dolgozóknak emiatt el kellett hagyniuk. A rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal próbált gátat vetni az erőszaknak, csütörtök hajnaltól kivezényelték a Nemzeti Gárda tagjait is, és ötszáz gárdista érkezett a városba máshonnan.

Az AP tájékoztatása szerint a 44 éves Derek Chauvin 19 éves rendőri szolgálata alatt kétszer is nyitott tüzet emberekre, 17 panasz érkezett ellene, és kétszer megrovásban részesítették. Chauvin 2006-ban öt rendőrtársával együtt tüzet nyitott egy késeléssel gyanúsított személyre, aki rájuk szegezte a fegyvert. A gyanúsítottat lelőtték, a bíróság pedig jogosnak találta a rendőrök reagálását. Két évvel később Chauvint egy családi vita miatt riasztották. A rendőr kétszer hasba lőtt a ház fürdőszobájában egy ugyancsak fekete férfit, aki megpróbálta elragadni a fegyverét. A férfit életben maradt, de vádat emeltek ellene, amiért szembeszegült a rendőrrel.