Hirdetés

Rupert Colville azt mondta, a jelenleg rendelkezésre álló videofelvételek tanúsága szerint aránytalan erőszakot alkalmaztak Jacob Blake esetében, s nem zárható ki, hogy ennek oka a férfi „negatív megkülönböztetése volt bőrszíne miatt”.

Egyúttal leszögezte, hogy a tragédia ismét rávilágít arra: mennyire fontos felszámolni a rendszerszintű rasszizmust a rendvédelmi szervek körében.

A 29 éves Jacob Blake-et vasárnap lőtte hátba két rendőr Kenoshában, egyelőre tisztázatlan körülmények között. A férfit megoperálták, és állapota az orvosi jelentések szerint stabil. Családtagjai szerint deréktól lefelé megbénult, de az orvosok szerint állapota javulhat.

A súlyos incidens után a városban zavargások törtek ki. Szerdára virradóra egy tüntető agyonlőtt két másikat, egy ember pedig megsebesült, őt kórházban ápolják. A rendőrség szerdán bejelentette, hogy a szomszédos Illinois államban letartóztatták a feltételezett elkövetőt, egy 17 éves fiatalt, aki ellen várhatóan gyilkosság miatt emelnek majd vádat.

Korábban írtuk

E gyilkosságot Colville a túl megengedő amerikai fegyvertartási törvények szomorú példájának nevezte, hozzátéve, hogy az OHCHR korábban már többször figyelmeztette e törvények miatt az Egyesült Államokat. Úgy vélte, felmerülnie sem lenne szabad annak, hogy egy 17 éves kamasz automata fegyverrel a kezében olyan helyzetbe kerüljön, hogy a mostanihoz hasonló feszült időszakban bárkire ráfoghassa azt.