Menczer Tamás az ukrajnai háborúval kapcsolatban Magyarország álláspontját közvetítve leszögezte: „mi békét akarunk, és nem akarunk háborút”. A magyar érdek, hogy „a háborús konfliktusból Magyarország kimaradjon”, éppen ezért döntött a kormány arról, hogy katonákat és fegyvereket nem küld a háborúba – hangsúlyozta.

Hirdetés

Hozzátette, hétfőn megszületett az a döntés is, miszerint kétoldalú alapon nem engedélyezik halált okozó fegyverek Magyarországon keresztül való szállítását Ukrajnába.

Ez Magyarország és a kárpátaljai magyarok biztonsági érdeke is, hiszen ilyen konvojok könnyen katonai támadás célpontjává válhatnak – indokolt az államtitkár.

Menczer Tamás úgy fogalmazott: „a fontossági sorrend mindig is világos volt, nekünk Magyarország érdeke és biztonsága az első”. Magyarország része az Európai Uniónak, „ezért támogatunk minden közös álláspontot, ellentétben minden hazugággal” – közölte.

Az államtitkár megismételte, hogy Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Felidézte, hogy Magyarország a konfliktus kirobbanása előtt, az elmúlt években is segítette Ukrajnát számtalan módon.

Menczer Tamás a mostani segítségnyújtás példájaként említette, hogy a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette delegáció vasárnap 100 ezer liter üzemanyagot és mintegy 30 tonna élelmiszert vitt Kárpátaljára.

Beszámolt arról is, hogy Magyarország történetének talán legnagyobb humanitárius akciójaként 600 millió forint értékű csomagot állítanak össze a többi között élelmiszerekből és a kisgyermekek ellátásához szükséges higiéniai eszközökből.

Az államtitkár a műsorban „óriási felelőtlenségnek” nevezte Márki-Zay Péternek, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének azon kijelentését, hogy magyar katonákat küldene Ukrajnába. A baloldal ugyanazt teszi, amit a migrációs válság és a koronavírus-járvány alatt, nem a nemzeti érdeket képviseli, hanem a kormány alaptalan támadásával káoszt, zűrzavart próbál kelteni a politikai haszonszerzés reményében – fogalmazott.

Menczer Tamás aljasságnak minősítette, hogy Márki-Zay Péter az ukrajnai háború elől Magyarországra menekülők, az életüket féltő emberek politikai hovatartozásáról beszélt.

Korábban írtuk