Hirdetés

„A jelen történések tükrében nagyon komolyan vesszük ezt az incidenst” – olvasható a svéd hadsereg honlapján közzétett közleményben. Hozzátették, hogy a rövid ideig tartó légtérsértés Gotland szigetétől keletre történt. A közlések szerint két Szu-27-es és két Szu-24-es típusú orosz harci repülőgépről volt szó. Az incidensre válaszul a svéd légierő JAS-39 Gripen típusú elfogóvadászait riasztották.

„Svédország légterének Oroszország általi megsértése természetesen teljességgel elfogadhatatlan” – jelentette ki Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a TT helyi hírügynökségnek nyilatkozva. „Svédország határozott diplomáciai választ fog adni. Svédország szuverenitását és területét tiszteletben kell tartani” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi Terület közelségében lévő országok gyakran számolnak be az orosz harci repülőgépek légtérsértéseiről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük Kijevben is támadtak katonai és polgári célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be, majd benyújtotta európai uniós csatlakozási kérelmét. A felek számos halálos áldozatról is beszámoltak. A NATO a háború megindulása után aktiválta többnemzetiségű gyorsreagálású haderejét. Az Európai Unió és a nyugati országok fegyvereket szállítanak Ukrajnának és szankciókat hoztak Oroszország ellen.

Korábban írtuk

A nem NATO-tag Svédország vasárnap bejelentette, hogy katonai segélyt, a többi között ötezer páncéltörő fegyvert küld Ukrajnába. Ez az első alkalom 1939 óta, hogy a skandináv ország fegyverekkel segít egy háborúban álló államot.