„Március 11-én moszkvai idő szerint tíz órától az Oroszországi Föderáció tűzszünetet hirdet, és kész humanitárius folyosókat biztosítani”, azaz szavatolja az emberek, autóbuszkonvojok és polgári járművek áthaladását – mondta Mizincev.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint az Ukrajnát két hete támadó erők Kijevből két útvonalon nyitnak kimenekítési útvonalat: az egyik Oroszországba vezet a fehéroroszországi Homel érintésével, ahonnan az emberek repülőn folytathatják útjukat, a másik dél felé visz az ukrán féllel egyeztetve. Csernyihivből szintén az említett két útvonal közül választhatnak a távozni szándékozók.

Szumit ugyancsak két irányba hagyhatják el az emberek: az oroszországi Belgorod felé, ahonnan aztán légi vagy vasúti közlekedéssel folytathatják útjukat az általuk tetszőlegesen választott úti célok, illetve az átmeneti befogadóközpontok felé. A másik útvonal – a kijevi vezetéssel egyeztetve – az ukrajnai Poltava irányába vezet.

Harkivot szintén egyrészt Belgorod felé lehet majd elhagyni, továbbá az ukrán kormányerők kezén lévő Ungvár, Lviv (Lemberg) és Ivano-Frankivszk irányába. Mariupolt a dél-oroszországi Taganrog és az ukrajnai Novoazovszk települését érintve lehet elhagyni Rosztov-na-Donu városának irányába.

Mizincev hangsúlyozta: Oroszország számára fontos, hogy az ukrán fél péntekre virradóra írásban garantálja a humanitárius folyosók biztonságát. Hozzátette, hogy Moszkva mindemellett folyamatos összeköttetést javasolt a helyi lakosok és külföldi állampolgárok kimenekítéséhez szükséges információcseréhez.

Korábban írtuk