A Pentagon tájékoztatása szerint Lloyd Austinnál december elején fedezték fel a betegséget, és december 22-én „minimálian invazív” műtéten esett át, a beavatkozás után másnap hazatérhetett. A miniszter azonban január 1-jén húgyúti fertőzés miatt ismét kórházba került, ahol jelenleg is kezelés alatt áll.

Hirdetés

A Fehér Ház csak január elején értesült arról, hogy Lloyd Austint egészségügyi problémák miatt a Washington melletti Walter Reed katonai kórházban kezelték, a prosztatarák diagnózisáról, illetve a december 22-i műtétről pedig Joe Biden egészen keddig nem tudott – mondta Kirby sajtótájékoztatóján, megjegyezve, hogy „ezt nem így kellene intézni”.

A Walter Reed kórház közleménye szerint a 70 éves Lloyd Austin betegségét korai stádiumban sikerült diagnosztizálni, és a prognózisa „kiváló”. A műtét utáni komplikációk miatt ugyan ismét kórházba került, de állapota javul, és várhatóan teljesen felépül, ami azonban még hosszú folyamat lehet – tudatta a kórház. A közleményben hozzátették, hogy a védelmi miniszter a kezelése ideje alatt egyszer sem került eszméletlen állapotba, és nem kellett altatásnak alávetni.

Az Egyesült Államokban megszokott eljárás, hogy a vezető tisztségviselők nyilvánosságra hozzák az egészségügyi állapotukkal kapcsolatos információkat. Lloyd Austint sokan hevesen bírálták amiatt, hogy ezt elmulasztotta megtenni. A miniszer utóbb bocsánatot kért, és azt mondta, a jövőben „ezt jobban fogja csinálni”.

Korábban írtuk