A közvélemény-kutatást a Demos intézet készítette, ezer fő megkérdezésével, kifejezetten a La Repubblica megrendelésére.

Hirdetés

E szerint a megkérdezettek 46 százaléka gondolja úgy, hogy „az ukrajnai háborúval kapcsolatos olaszországi információk nagy része manipulált és torzított” – fogalmazott a Demos.

A felmérés szerint a megkérdezettek 23 százaléka úgy véli, hogy „az orosz hadsereg által elkövetett állítólagos háborús bűnökről közzétett információkat és felvételeket az ukrán kormány rendezte meg”.

Az intézet a pártállás függvényében is vizsgálta a válaszokat, és arra az eredményre jutott, hogy a leggyanakvóbbak a radikális jobboldali pártok párthívei.

Korábban írtuk

Az Olasz Testvérek (FdI) szimpatizánsai közül a megkérdezettek 60 százaléka gondolja, hogy az ukrajnai háborúról szóló információk legnagyobb része „manipulált és torzított”, míg 29 százalékuk kételkedik „az orosz hadsereg által elkövetett állítólagos háborús bűnökről közzétett információk és felvételek” hitelességében, és gondolja azt, hogy az „ukrán kormány által megrendezett jelenetekről” van szó.

A másik jobboldali párt, a Matteo Salvini vezette Liga szimpatizánsai körében ez az arány 55 és 28 százalék, míg a balközép Demokrata Párt (PD) híveinek 28 százaléka vélte úgy, hogy az információkat manipulálják, s 12 százalékuk kételkedett abban, hogy az orosz katonák háborús bűnöket követtek el.