Habár a baloldal szereti a korrupciót, mint a jobboldalra jellemző dolgot beállítani, Biden elnök rácáfol erre a baloldali toposzra, hiszen az elmúlt kilenc évből sikerült az amerikai hírportálnak összegyűjteni több mint egy tucat olyan esetet, amikor a 73 éves elnök korrupció gyanújába keveredett – számol be a portál.

Hirdetés

A Hunter Bidennek, az elnök fiának „pokoli laptopján” található üzenetekből például kiderült, hogy Joe Biden mintegy harminc éven keresztül minden családtagját arra vette rá, hogy különböző módokon „beszolgáltassák” jövedelmük mintegy felét.

A Biden család szívesen üzletelt a kínai CEFC energetikai mamutvállalattal

A Biden család – Joe és fia, Hunter – továbbá szívesen üzletelt a kínai CEFC nevű energetikai mamutvállalattal is, amelynek ügyvezetőjét Kínában vesztegetés miatt tartóztatták le. 2018-ban emiatt Joe Biden attól tartott, hogy kompromittáló adatok kerülhettek fiáról a New York Times című laphoz, amely részletesen foglalkozott a CEFC vezetőjének, Ye Jianmingnak az ügyeivel. Hunter Joe Bident az egyik „új üzlettársaként” jellemezte, miután „üzletet kötött a CEFC vezetőjével” – jelentette korábban a Washington Post.

A Breitbart emlékeztet arra is, hogy Bidenék nem egy kínai energetikai óriással álltak kapcsolatban. Joe Biden írt ajánlólevelet egy amerikai főiskolára Hunter kínai üzleti partnere, Jonathan Li egyik gyermekének, akivel Joe Biden Kínában találkozott. Li a BHR vezérigazgatója, ugyanannak a kínai olajérdekeltségekhez kapcsolódó vállalatnak, amelynek a Biden-kormányzat állítólag 950 ezer hordó olajat adott el az amerikai stratégiai kőolajkészletből. Valamint Li volt az az üzletember, akihez a két Biden az Air Force Two állami repülőgéppel látogatott el Kínába, még 2013-ban. Ez után a látogatás után tíz nappal Kína üzleti engedélyt adott Hunter cégének, és a cég egymilliárd dollár értékű befektetést nyert a New York Post beszámolója szerint.

Az amerikai elnöki légiflotta második számú gépét ugyanakkor nemcsak keleti, hanem déli „kiruccanásokhoz” is igénybe vették Bidenék. 2016-ban ugyanúgy az Air Force Two fedélzetén érkeztek Mexikóba, ahol Hunter találkozott mexikóvárosi üzlettársaival.

Hunternek emellett szoros kapcsolatban volt Eric Schwerinnel is – aki vezetője volt a hírhedt Rosemont Seneca Partner befektetési alapnak is — legalábbis erről árulkodik a Fehér Ház látogatói naplója, amely szerint Swcherin 2009 és 2015 között 19 alkalommal találkozott az akkor még alelnök Joe Bidennel.

A legkínosabb ügyek Ukrajnához kötődnek

2017-ben Tony Bobulinski, Hunter korábbi üzlettársa, kétszer találkozott Joe Bidennel, hogy egy Kínával kötendő üzleti üzletről tárgyaljanak. „Közvetlenül a Biden családdal, köztük Joe Bidennel is tárgyaltam” – jelentette ki Bobulinski. A családdal való találkozás után Bobulinski sokat sejtetően csak annyit mondott, hogy köszöni, hogy Joe Biden rászánta az idejét.

A Biden családot talán a legkínosabban érintő ügyek Ukrajnához kötődnek. Biden egyébként is szeretett találkozni Washingtonban különböző kazah, orosz és ukrán oligarchákkal. 2015-ben, egy nappal azután, hogy Joe Biden találkozott Hunter külföldi üzleti partnereivel a Cafe Milanóban a fent említett országokból az egyikük sokat mondóan e-mailben megköszönte Hunternek a „lehetőséget, hogy találkozhatott az édesapjával.” Egy másik e-mailben pedig a Burisma ukrán energetikai vállalat egyik vezetője, szintén azt írta, „tanácsot kér Huntertől, hogyan használhatja a befolyását” a vállalat érdekében – írta korábban a New York Post című lap. 2014-ben egy fényképen Joe Biden a fiával, Hunterrel és Devon Archerrel, Hunter igazgatótársával, az ukrán Burisma gázipari vállalat igazgatótanácsának tagjával golfozik. Archer jelenleg börtönben ül csalásért.

A Magyar Hírlap cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk