Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Navarro a CNN hírtelevízió State of the Union című műsorában vasárnap kijelentette, hogy ez, a John Bolton volt amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó könyvében szereplő állítás „egyszerűen ostoba”, tekintettel arra, hogy milyen véleménnyel van Trump Kínáról és az ázsiai ország méltánytalan gazdasági gyakorlatáról.

Leszögezte, hogy személyesen volt jelen a két elnök találkozóján, de egyszer sem hallotta azt, hogy Donald Trump arra kérte volna kínai kollegáját, segítsen neki megnyerni a választást.

„Sosem hallottam ilyet. Ott voltam a szobában” – jelentette ki Navarro, egybehangzóan Robert Lighthizer amerikai gazdasági képviselő múlt heti megjegyzésével.

Korábban írtuk

Boltonnak várhatóan következményekkel kell számolnia – akár esetleges börtönbüntetéssel is -, amiért szigorúan titkos információkat hozott nyilvánosságra a könyvében – jelentette ki Navarro.

A szoba, ahol történt címmel megjelenő könyv, amely tartalmának jelentős részét a sajtó már nyilvánosságra hozta, várhatóan kedden kerül a boltokba.

Navarro emlékeztetett az új koronavírus eredetével kapcsolatosan fellángolt vitára is. Kijelentette, hogy a vírus „a Kínai Kommunista Párt terméke”, és továbbra is „nyitott kérdés”„, hogy nem szándékosan állították-e elő.

”A vírus Kínából jött. A Kínai Kommunista Párt a felelős érte. Ők terjesztették el a vírust Kínában, két hónapig rejtegették, majd százezer amerikait ölt meg„ – fogalmazott Navarro.

Kína elutasít minden olyan vádat, amely szerint szándékosan szabadította volna el a vírust.

Navarro kijelentette, Trump viccelt, amikor oklahomai kampánygyűlésen azt mondta, hogy arra kérte az illetékeseket, lassítsák a koronavírusra való szűrést.

Tulsai kampánygyűlésén szombaton Trump kifejtette, a széleskörű tesztelés hátránya, hogy még több fertőzöttet mutat ki.

Az Egyesült Államokban több mint 25 millió embert teszteltek a SARS-CoV-2 nevű vírusra. Az országban több mint 2,2 millió igazolt fertőzést jelentettek, a vírus okozta Covid-19 nevű betegség szövődményeibe mintegy 120 ezren haltak bele a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. A tényleges számok ennél feltehetően magasabbak.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiráns bírálta Trumpot, mondván, hogy a politikát fontosabbnak tartja az amerikaiak életénél és biztonságánál.