Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik
Hirdetés

A felvételt Mary Trump, az elnök unokahúga rögzítette titokban és adta át a The Washington Post című lapnak, amely szombaton hozta nyilvánosságra. Mary Trump az elnök évekkel korábban alkoholizmus miatt elhunyt testvérének a lánya, aki a napokban könyvet is megjelentetett Trumpról.

A hangfelvételen az hallható, amint Maryanne Trump Barry azt mondja: „azok az átkozott tweetek és hazugságok, oh, istenem!”. A nyugdíjba vonulása előtt bíróként dolgozó Maryanne Trump a tweetelésről azt is mondja: „ez álságos és durva”. Majd „felkészületlennek, elvtelennek és hazudozónak” nevezte az öccsét. A bevándorlási kérdésről beszélgetve az elnök nővére úgy fogalmazott: az elnök „csak a saját szavazóbázisához akar szólni. Nincsenek elvei”.

„Ez csak egy újabb nap, és újabb támadás, amelynek állandóan tanúi vagyunk” – fogalmazott Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke. „Az elnök, akit megtiszteltetés ismernem, nem olyan ember, ahogyan leírják” – fogalmazott Meadows.

Amikor a műsorvezető, George Stephanopoulos – aki korábban Bill Clinton elnök kommunikációs igazgatója volt a Fehér Házban – arról faggatta a kabinetfőnököt, hogy mit szól Barrynek a felvételen elhangzó azon állításához, hogy az elnök helyett egy másik ember tette le a felvételi vizsgát a pennsylvaniai egyetemen, Meadows azzal válaszolt: „ez szokásos politikai húzás egy unokahúg részéről, akit kihagytak a végrendeletből, és aki Joe Bident akarja elnöknek”.

Korábban írtuk


A kabinetfőnök hangsúlyozta: „ez az elnök nemcsak felkészült, hanem többet tesz, mint bármelyik elnök, akinek munkáját korábban tanulmányoztam”.

Donald Trump kampánytanácsadója, Jason Miller az NBC televízió szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában Mary Trumpot Barack Obama korábbi elnök testvéréhez, Malikhoz hasonlította, aki korábban Obama elnököt bírálta. „A világon semmi új nincs abban, ha a testvérek rivalizálnak egymással. Ez az idők kezdete óta így van. Malik Obamától is hallottunk néhány nagyon is éles kommentárt Barack Obama volt elnökről” – fogalmazott Miller, majd sajnálatosnak mondta, hogy vannak olyan családtagok, akik időnként úgy döntenek, hangot adnak „testvéri vetélkedésüknek vagy frusztrációjuknak”.

Donald Trump szombaton a The Hill című lap kérésére a lapnak elküldött közleményében a hangfelvételről közölte: „Minden nap valami újabb, ugyan, ki törődik vele” – írta. Majd utalva a napokban elhunyt öccsére, Robert Trumpra, úgy fogalmazott: „… gyászolom, és továbbra is keményen dolgozom az amerikai népért”. Leszögezte: „nem mindenki ért ezzel egyet, de az eredményeink magától értetődőnek. Az országunk nemsokára erősebb lesz, mint valaha”.