hajléktalan

Egy szatyornyi élet

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A frissen módosított Alaptörvény értelmében október 15-től tilos az országban a közterületek életvitelszerű használata. A szabálysértés szankcionálási lehetőségeiről még viták folynak. A kormány illetékesei szerint a hajléktalanokat ellátó szociális rendszer képes teljes mértékben szállást biztosítani az érintetteknek. A Fővárosi Önkormányzat BMSZKI Dózsa György úti átmeneti szállóján, a Magyar Vöröskereszt Madridi utcai hajléktalanszállóján, valamint budapesti utcákon mértük fel, milyen lehetőségeket látnak a hajléktalanok a szálláshelyek igénybevételében.

Az élősködés nem emberi jog

A közterületek rendellenes használatának tilalmának rögzítését kéri a kormánytól Fidesz a kezdődő alaptörvény-módosítási folyamat során. A kezdeményezés üdvözlendő, a normális többség évtizedek óta szenved attól, hogy hajléktalanok és lakhatással rendelkező, de emberként élni és dolgozni nem hajlandó deviáns létformák zaklatják az utcákat, tereket, aluljárókat azok funkciójának megfelelően használó adófizető polgárokat.

Van még férőhely az éjjeli menedékhelyeken

Kategória: 
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Ma Magyarországon senkinek nem kell az éjszakát közterületen töltenie, van bőven férőhely a hajléktalanellátó helyeken. A hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága januárban eddig országosan 77 százalék volt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) kedden az MTI-vel.

Oldalak