„Szinte semmiben sem értettem vele egyet, ám nem kellett volna egy ukrán börtönben meghalnia!” – írta az X-en közzétéve Gonzalo Lira halálhírét a The Grayzone újságírója, Kit Klarenberg. Az 55 éves chilei-amerikai kettős állampolgárságú blogger, újságíró halálhíre megdöbbentette az üggyel szintén az elsők között foglalkozó Tucker Carlsont is, aki bűnrészességgel vádolta a Fehér Házat, ami szerinte Lira bebörtönzéséhez és kínzásához vezetett. Az ismert amerikai televíziós újságírónak nyilatkozott Gonzalo Lira édesapja is, aki megrendülten állt a történtek előtt. „Nem tudom elfogadni, ahogy a fiam meghalt. Megkínozták, zsarolták, hónapokig tartották elzárva, és az amerikai nagykövetség semmit sem tett érte. A tragédiáért a diktátor Zelenszkij a felelős, egy szenilis amerikai elnök, Joe Biden egyetértésével” – kommentálta a The Grayzone-nak idősebb Gonzalo Lira.

Hirdetés

Gonzalo Lira halálát megerősítette az amerikai külügyminisztérium is, ám az elhunyt családjának érdekeire hivatkozva megtagadták a további információkat. Megszólalt a hír kapcsán Elon Musk is, aki még az év végén kiállt Gonzalo Lira szabadon bocsátása mellett.

„Ez teljes törvénytelenség”

– írta Musk, kommentálva David Sacks amerikai üzletember X-ben megjelent publikációját. Sachs felhívta a figyelmet arra, hogy a Biden-kormányzat egy telefonhívással visszahozhatta volna Gonzalo Lírát, de a kisujját sem mozdította. Az ukrán kormány tehát tudta, hogy büntetlenül cselekedhet. Megszólalt a halálhír kapcsán Donald Trump fia is, gúnyosan megjegyezve, hogy hiába várja a történtek miatt az amerikai média felháborodását.

A nyugati fősodor média a korábbi hasonló oroszországi esetekkel szemben ezúttal nincs igazán felháborodva, de nem tiltakoznak a nyugati politikusok sem. Természetesen azonnal felkapta ugyanakkor az információs háború közepette a hírt az orosz sajtó és a politika. Az amerikai újságíró halálát szörnyű bűncselekménynek nevezte Dmitrij Poljanszkij orosz ENSZ diplomata.

Gonzalo Angel Quintilio Lira Lopez az Egyesült Államokban született, és chilei állampolgársággal is rendelkezik. A közösségi oldalakon közzétett videóiban bírálta a NATO-t, Joe Biden amerikai elnök kormányát, valamint Volodimir Zelenszkijt, a háborút pedig Amerika és Oroszország közötti háborúnak nevezte. Az 55 éves Lira korábban Harkovban élt és „CoachRedPill” néven blogolt, de az Oroszországgal való konfliktus 2022 februárjában történt eszkalálódása után átállt a YouTube videókra, és csatornájának több mint 140 ezer követője volt. Az X-en (Twitter) 170 ezren követték.

„Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) 2023 májusában letartóztatta, és az ukrán vezetés és a hadsereg lejáratásával vádolta”

A blogger július végén bukkant fel újra az X-en egy sor bejegyzéssel, amelyekben feltárta a börtönben elszenvedett kínzásait és azt, hogy az SzBU megpróbálta őt pénzzel zsarolni. Arról is posztolt, hogy megpróbál Magyarországra menekülni, és itt menedékjogot kérni. Az SzBU szerint ezután az óvadék ellenében házi őrizetben lévő Lira megpróbálta motorkerékpárjával átlépni a határt, ezért ismét letartóztatták, és a harkivi börtönbe szállították. Ezután eltűnt a közösségi médiából, nemrégiben pedig a család egy üzenetben súlyos egészségügyi problémáiról értesült. Eszerint még októberben tüdőgyulladása volt, összeomlott a tüdeje. A börtönhatóságok ezzel az üzenet szerint nem foglalkoztak, és csak december 22-én ismerték el a problémát, és elvileg műtétnek kellett volna alávetnie magát, ám a harkivi kórházban elhunyt. Gonzalo Lira utolsó posztjával az X-en még egy kínos időzített bombát hagyott Zelenszkijnek. Mint írta, „ha valaki meg akarja tudni az igazságot az elnök rendszeréről, keressen rá ezekre a nevekre – Volodimir Sztruk, Denisz Kirejev, Mihajlo és Olekszandr Kononovicsi, Nesztor Sufrics, Jan Takszjur, Dmitro Dzsangirov, Jelena Brerezsnaja -, és amennyiben nem kapnak róla hírt, akkor írják hozzá a nevét ehhez a (halál)listához.

Korábban írtuk

„Az ukrán hatóságok a több mint nyolc hónapig tartó fogva tartás során nemcsak az orvosi segítséget tagadták meg sokáig az újságírótól, de kínozták, 70 ezer dollárt követeltek tőle és megtagadták tőle azt is, hogy az ügyvédeivel kapcsolatba lépjen”

Ezért a családja az amerikai külügyminisztériumhoz fordult segítségért, eredménytelenül. Az év végén Elon Musk magyarázatot követelt az ukrán hatóságoktól Gonzalo Lira fogva tartása miatt, válaszul az SZBU annyit közölt, hogy a blogger rendszeresen igazolta az orosz agressziót, oroszbarát téziseket terjesztett a közösségi médiában, és ezzel megsértette az ukrán törvényeket. Kiállt Gonzalo Lira mellett az orosz újságírók szervezete is, és felhívta a világ újságíróit a Gonzalo Lirával történtekre.

„Gonzalo Lira halála mindenek előtt felveti a kérdést, hogy miként is kell viszonyulni a szólás szabadságához, az emberi jogokhoz háború idején”

Mint látjuk, szelektíven. S nem csupán háború idején. Ha Oroszországról, a háborút elítélők, az orosz hadsereget bírálók vagy lejáratók letartóztatásáról van szó, akkor felhördül a nyugati fősodor média, hosszasan értekezik az orosz rendszer természetéről, a börtönviszonyokról, ám ha Ukrajna teszi ugyanezt, akkor mély hallgatásba burkolózik. A tényt közli, ám nem háborodik fel – tisztelet a kivételnek -, ehelyett inkább arról elmélkedik, hogy háború idején szűkülnek a jogok, kisebb tere van a szólás szabadságának.

„De az amerikai blogger halála más értelemben is felveti a kettős mérce alkalmazásának esetét”

Ne felejtsük el, hogy egy amerikai állampolgárról van szó, akinek történetéről az amerikai illetékes hatóságok tudtak, mégsem mozdították meg a kisujjukat sem. Méghozzá azért, mert Gonzalo Lira bírálta a kormányt, nem értett egyet ezzel a háborúval. Szembe ment a fősodorral, ezért nem számított a halála. Nem érdemelt védelmet, és nincs felháborodás most sem. Szemben a kémkedés vádjával orosz börtönben ülő Evan Gershkovich-csal, a Wall Street Journal újságírójával, akinek a kiszabadításáért az amerikai diplomácia minden követ megmozgat. Ebből is látszik, hogy árnyalni kell azt az általánosan elfogadott tételt, miszerint ha egy amerikai állampolgárt sérelem ér a világban, megjelenik egy amerikai hadiflotta, mert az Egyesült Államok megvédi az állampolgárait, és természetesen a szövetségeseit is. Tényleg? Vagy vannak elsőrendű és másodrendű amerikai állampolgárok? Igen! Mint látjuk, az amerikai útlevél sem véd meg mindenkit. Csak azt, aki „helyesen” gondolkodik. De a történtek kapcsán az is joggal felvetődhet, hogy miként bízzanak meg a szövetségesei az Egyesült Államokban, ha Amerika még a saját állampolgáraihoz is ilyen szelektíven viszonyul? Hát így! Tisztában kell lennie mindenkinek azzal, hogy aki nem áll be a sorba, az a védelemre nem számíthat! Sőt!

„Mint jelen esetben is láthatjuk, a sorból kilógók, a fősodorral szembe menők veszélyes elemek, akiket így vagy úgy félre kell állítani a haladás útjából”

Gonzalo Lirát úgy állították félre, hogy lényegében felhatalmazást adtak a kijevi rezsimnek arra, tegyen vele belátása szerint. Washingtonban nagyon jól tudták, hogy a blogger Ukrajnában sok jóra nem számíthat. Ezt persze tudhatta a blogger is, hiszen jól ismerte az országot. Ez azonban nem menti fel Ukrajnát a felelősség alól, hogy a nézetei miatt hagyott meghalni egy embert. Az sem zavarta, hogy egy külföldi állampolgárt. Képzeljük el, milyen sors vár a véleményüket kinyilvánító ukránokra, ha így bántak egy amerikaival. Aki egyébként nem veszélyeztette Ukrajna nemzetbiztonsági érdekeit, csak másként látta a helyzetet. S most itt ne menjünk bele abba, hogy milyen védőbástyája Ukrajna a demokráciának, és mennyivel demokratikusabb rendszer az ukrán, mint az orosz. Hát, Gonzalo Lira halála nem arról árulkodik, hogy demokratikusabb lenne.

„De ne felejtsük el azt sem, hogy Kijev mindezt a nyugati világ tudtával, sőt támogatásával teszi”

No jó, néha van egy kis morgolódás. Mert az oroszellenesség mindent felülír és elvakít. Ilyen világban élünk, ahol a demokratikus értékekről beszélnek, közben pedig álszent módon érvényesül a kettős mérce, a kettős morál.

Az írás eredetileg a moszkvater.com oldalon jelent meg.