Mint azt a 444.hu-tól megtudhattuk, Macron francia elnök strasbourgi kampány-rendezvényén azzal vágott vissza egy bekiabálónak, hogy milyen szerencsés az illető, amiért demokráciában élhet, ahol bátran kiálthatja „Le a köztársasággal!”, ellentétben Magyarországgal.

Hirdetés

Ennyi a hír, amelyben mint cseppben a tenger benne van korunk. Először is a 444.hu puszta léte a cáfolata Macron állításának. (Egyéb cáfolatokért bátran ide is jöhetne, szokott is, tárgyalt is annak idején az ellenzék vezetőivel, egy szánalmas kanapéra száműzve őket, jelezve, mi a véleménye úgy általában a gyarmatokról.) Abban egyébként úgy látszik, hasonlít Márki-Zayra, hogy szívesen szólongat vissza egy nagygyűlés résztvevőinek. (Vajon mekkora lehetett a tömeg, hogy meghallotta? Próbálna valaki a Békement többszázezer résztvevője közül odaszólni Orbán Viktornak. Azt sem tartom életszerűnek, hogy erre a miniszterelnökünk rövid polémiába keveredne vele a hazai és a francia közállapotok összevetéséről.)

Az öntudatos és roppant demokrata francia világról egyébként sokat elmond, hogy a közjogi rendszerének hála, a második legnépszerűbb elnökjelölt, Marine Le Pen alig tudott elindulni, mert az ajánlásokat nem a polgároktól, hanem állami hivatalnokoktól (képviselők, polgármesterek) kell összegyűjteni, azok pedig ódzkodva adták aláírásukat a „szélsőséges” politikusnak. (Az igazságos francia demokráciához apró adalék: a nemzetgyűlésben a Nemzeti Front 13 százalékos országos támogatottsággal a képviselői helyek 1,5 százalékát szerezte meg 2017-ben.)

Macron volt az is, aki az úgynevezett sárgamellényesek tüntetéseit rendszeresen karhatalommal verette szét, de például az ő regnálásakor fejeztek le az utcán tanárt és a templomban imádkozó hívőt.

Korábban írtuk

Én azt sem bírálatként, sokkal inkább büszkeségnek élem meg, hogy a francia elnök, amikor nemzetközi példát akar hozni, a magyarokra hivatkozik. Részesei lettünk a francia államfő-választásnak. A magyar sajtóban napvilágot láttak olyan értesülések, hogy „Mészáros Lőrinc bankja” adott hitelt Le Pen kampányához. A baloldali sajtó persze ezt is fejcsóválva közölte, de én azt javasolnám, inkább ízlelgessük: magyar bank (is) pénzeli a francia elnökjelölt kampányát.

Hogy ezt is megértük!