Hirdetés

A nyugati politikusok és sajtómunkások sokszor mintha szándékosan nem akarnák megérteni a magyar álláspontot. Az érveket kiforgatják, az idézeteket kiragadják kontextusukból. A harcot azonban nem szabad feladni, az üzenetet el kell juttatni a nyugati közvéleményhez. De miképp lehetséges ez, ekkora ellenszélben? Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral beszélgettünk.


További témáinkból:

Ítélet meghallgatás nélkül
A huszonegy modellváltó egyetem rektora levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, hogy vonják vissza a bizottsági döntést, amely kizárja a magyar diákokat és oktatókat az Erasmus+ és a Horizont uniós kutatási programokból. A döntéssel gyakorlatilag elvágják a kapcsolatokat a magyar és az európai tudományos élet között.


Megépül a nemzeti panteon
Az intézet kutatói nagyon színvonalas munkát végeztek, hellyel-közzel nemzetközi, vagy akár világszínvonalú munkát is. Annyit már most kijelenthetek, hogy tovább kell bővíteni a tevékenységi kört, elsősorban az írott források vonatkozásában, például a fennmaradt kínai évkönyvek tanulmányozásával, mert a hunok történetéhez számos adalékkal szolgálhatnak – mondta a Demokratának Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnöke és frissen kinevezett főigazgatója.


Petőfi Kínában
A magyar közönség előtt kevéssé ismert, hogy Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című költeményét kínaiak milliói ismerik. Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából 200 Petőfi-versből álló kötet jelenik meg Kínában a Santungi Oktatási Kiadó jóvoltából. A jubileum alkalmából Li Zhen Árpáddal, a magyar kultúra lovagjával, elismert Petőfi-kutató és műfordítóval beszélgettünk.


Csak a magyar érdek számít
Nyugat-Európa mára olyan lett, mint Szodoma és Gomorra. Magyarországra is rá akarják kényszeríteni a deviáns életstílust, de nálunk ez nem fog gyökeret ereszteni, szerencsére a mi immunrendszerünk erős, egészséges. Meg is kell őrizni ezt az erőt, ezért nagyon helyes, ha szigorítják a gyermekvédelmi jogszabályokat – mondta a Demokratának Petrás János, a Kárpátia frontembere.


Akik Magyarországon maradtak
Viktorija, Olena és Szvetlana. Három édesanya, három súlyos trauma, három drámai sors. A háború borzalmai elől menekültek Magyarországra, ma már a Magyar Máltai Szeretetszolgálat integrációs programjának köszönhetően mindhárman Debrecenben élnek a családjukkal. Meglátogattuk őket.


Guruló történelem
Világviszonylatban is rendkívül jelentős, 140 járműből álló autó-motor múzeumot rendezett be Kaáli Nagy Géza a Balaton-felvidéki Dörgicsén. A folyamatosan gyarapodó kiállítás azért is különleges a magyar látogatónak, mert bemutatja a hazai motorgyártás teljes típuspalettáját, egy önálló épületben szocialista autók gyűjteményét is láthatjuk.

Korábban írtuk