Szeptember közepén hirdette meg Ellenállás elnevezésű tüntetéssorozatát Gyurcsány Ferenc. „Magyarországon diktatúra van, ezért a Demokratikus Koalíció arra törekszik, hogy az ellenállás kicsiny lángjából nagy tűz gyúljon” – mondta a nyitóeseményen a DK-elnök, csakhogy hamar kiderült, ennek a sorozatnak nem lesz annyi folytatása, mint egykor a Dallasnak. A másodikat ugyan még megtartották, de a harmadik budapesti tüntetést már nem, a résztvevők alacsony létszáma helyett arra hivatkozva, hogy inkább vidéken lelkesítik tovább a választókat.

Képernyőfotó: N1TV

Hogy az „ellenállás kicsiny lángja” mégse aludjon el teljesen, arról a Jobbik gondoskodott. Bő egy héttel később ugyanis a Simicska-árvák megtartották huszadik pártkongresszusukat, ahol elfogadták a Nemzeti Ellenállás Kiáltványát. Ebben egyebek mellett ezt írják: „Mi, jobbikosok nem hajtunk fejet Orbán Viktor előtt, nem egyezünk ki vele, másokkal ellentétben mi nem a túlélésre rendezkedünk be. Ellenállunk! Harcolni fogunk akkor is, ha a remény szikrája is alig látszik.”

Arra azonban, hogy kiderüljön, mit is jelent manapság a jobbikos szótárban az ellenállás és a harc, egészen október 23-ig kellett várni. Sneider Tamás pártelnök olykor ökölrázással kísért artikulálatlan üvöltésbe átváltó „ünnepi beszéde” csak a felvezetés volt. A Magyar Rádió egykori épületétől ugyanis az amúgy sem túl népes sereg egy része az MTVA jelenlegi székházához ment, ahol az indulatos szónoklatokon túl már más eszközöket is bevetettek a jobbikosok. Tojással dobálták meg az épületet, festékszóróval összefirkálták a közmédia székház előtt álló logóját, a Hír TV stábját pedig fenyegetően körbevették, és skandálással akadályozták meg, hogy bejelentkezhessenek a tüntetésről – volt, aki lökött is egyet a riporteren, biztos, ami biztos.

„Patkánytévé, patkánytévé!”, „Megvették a lelketek, szátok lett a s…getek!” – visszhangoztak a jobbikos értelmiség gondolatai.

Amikor a Kunigunda utcában Had­házy Ákosék vették át a mikrofont és ezzel a stafétát, az egyre fogyatkozó jobbikos csoport a Fidesz Lendvay utcai székházához ment, ahol szintén repültek a tojások, lökdösték a rendőröket, amikor pedig többüket igazoltatni akarták, Szávay István országgyűlési képviselő arra biztatta a résztvevőket, hogy „ne adjátok oda a papírjaitokat”. Később, amikor egy fiatalabb nővel szemben intézkedni akart a rendőrség, a tüntetők – köztük több képviselő – egymásba kapaszkodva, élőláncot alkotva, „ötvenhat, ötvenhat” skandálás kíséretében „védték meg” a lányt. De olyanok is voltak, akik más módszert választva egyszerűen leültek vagy lefeküdtek a rendőrök elé. Aztán megunták, és hazamentek…

Bár a tojások és a tüntetők hamar el­fogy­tak, és így a történteknek nagyobb volt a füstje, mint a lángja, van azért néhány figyelemre méltó körülmény. Egyfelől az, hogy szó sem volt spontán felháborodásról. Egy felvételen például látható és hallható, hogy az MTVA székháza előtt tojásokat osztogató fiatalember közli: „amikor Szaszi szól” – vagyis hogy akkor kell dobálni. Aki esetleg nem tudná: teljesen véletlenül Szabó Gábor pártigazgató mozgalmi beceneve a Szaszi. A jobbikos N1TV videóján pedig Stummer János alelnök látszik, amint festékszóróval a „hazudtok” feliratot fújja fel az MTVA logójára.

A Lendvay utcai tiltakozáson is országgyűlési képviselők voltak az irányítók („Ne adjátok oda a papírjaitokat” – kiabálta például Szávay István), arra pedig a párt frakciójából kizárt és a szervezetből ezután ki is lépő Volner János hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében, hogy a politikusokon kívül is látott számára ismert arcokat a hangadók között. Volt ott például helyi képviselő, ifjúsági tagozati alelnök, korábbi parlamenti képviselőjelölt és egykori alfahíres újságíró is – mindannyiukat néven is nevezte. A Jobbik persze mindezek ellenére tagadja a szervezettséget, Pintér Tamás képviselő például egy kérdésre válaszolva azt mondta: spontán tüntetésről volt szó, amelyen – tessék megkapaszkodni – „civilként vett részt mindenki”.

A másik figyelemre méltó körülmény, hogy a Jobbik ismét álarcot váltott. Az egykor magukat rendpárti nemzeti radikálisoknak mutató közösség a cicasimogató-Spinoza házas néppártiság után most olyan módszerekkel operál, amik a szélsőbaloldali-szélsőliberális anarchistákra jellemzőek. Spontán demonstrációnak álcázott vonulgatás, a rendőrség provokálása különböző kihágásokkal (tojásdobálás, festékszórózás, okmányok átadásának megtagadása), az áldozati szerep eljátszása egyébként teljesen törvényes és szakszerű rendőri intézkedés esetén is – néhány hónapja ilyesmit Gulyás Mártontól és kis barátaitól láttunk, most Stummer, Szávay és kollégáik játsszák ezt.

„Egyszerre képesek gárdás oroszlánt, pillangós tetkót és Heller Ágnes-kitűzőt is viselni” – mondta nagyon találóan a jobbikosokról Dömötör Csaba államtitkár a múlt héten, és igaza van. Már egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy hamarosan az árpádsávos zászlót lengetők gárdamellénye alatt Soros György-póló feszüljön egy Juncker melletti tüntetésen.