Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A szubszaharai falu viskójában a negyvenkét éves aggastyán meggyújtotta a bálna­zsírlámpás kanócát. Egy pálmalevéllel elhessegette a köréje gyűlt legyeket, arrébb rugdosta a kecskét. A két legidősebb fiú elszánt arccal figyelte, amint az öreg kiteríti a döngölt földes padlóra a térképet.

Fotó: shutterstock.com

– No, figyeljetek, gyermekeim! – kezdte ünnepélyesen. – Itt vagyunk mi – bökött egy pontra, aztán kettőt lépett az ajtó felé, s meztelen bal lábujjait ráhelyezte egy foltra –, ez meg itten Európa. Ide fogtok eljutni Allah segítségével…

– Vagy a nagy bölcs Nyunyuéval… – vágott közbe a nagyobbik, és kétszer kiköpött kelet felé, ezzel biztosítva Nyunyu pártfogását. Az apja bólintott, és folytatta:

– Itt ez a sárga sáv. Egy lépésnyinek látszik. Kis lépés ez nekem, de nagy ugrás nektek. Szaharának hívják, homok, homok mindenütt. Ezen átvergődtök, szükség lesz hatszáz liter vízre, ezt kis hátizsákban viszitek.

– Majd Mbumba húzza kicsi szekéren – javasolta a fiatalabb.

– Úgyis jó. Kell kaja. Ha elfogy, megfogtok egy tevét, megsütitek, és mentek tovább. Ha még mindig nem éritek el a tengerpartot, hívjátok fel ezt a számot. – Átadott egy szárított cserebogarat, aminek a hátára vonalakat rajzoltak. – Pénz is fog kelleni, tessék, itt van az összes megtakarításom, ötezer dollár, ügyesen osszátok be. Líbiában béreljetek gumicsónakot, ha többen összefogtok, biztos lesz, aki tud evezni. Ezzel elvergődtök Máltára vagy Lampedusára. Néhány olasz szót megtanultok addig, va bene? Ha lesodródtok az útvonalról, és véletlenül a horvát partoknál köt ki a hajótok, a magyar határt kerüljétek, mert ott szögesdrót van. Egyszerű az egész, igaz? Ha nem volnék ilyen öreg, magam is mennék. Két fess legénynek ez semmi.

– Gyerekjáték – legyintett Mbumba. – Állítólag Európában azt hazudják, hogy embercsempészek segítik a bevándorlókat.

– Mese habbal – ingatta a fejét az apa. – Bármelyik falumbeli csípőből megoldja. Jövő héten indul is Nzinga a családjával. Kölcsönadom nekik a térképemet.