Mindig dühroham kap el, ha látom valami komment végén, hogy „szerintem”. Elmondja az illető a véleményt, majd tesz egy pontot. És aztán új gondolat: „Szerintem.”

Édes jó Istenem, hát mégis ki szerint? De ez a mai érzékenykedős világ része. Dehogy része, ez ma a világ. Ma nem lehet semmi karakterest kijelenteni, mert valakit biztos sért. Aztán nem érti senki, miért nincsenek karakteres szellemi teljesítmények.

Hirdetés

Dee Snider, a Twisted Sister énekese nyilatkozta, hogy a 80-as években sokkal szabadabb volt, akkor a színpadról még azt mondott, amit akart. Ma ez kizárt.

Egy oldal arról cikkezik, hogy melyik az a tíz kultfilm, ami felett eljárt az idő, mert szexista, rasszista és így tovább, a Casablancától a Grease-ig. Hát, e szerint az értékrend szerint a Nosferatu sem a filmtörténet része, mert azt sugallja, szívjuk ki embertársaink vérét, és az összes Fritz Langot a kukába! Hopp, ha már film. A Kis hableány megjelenése körül botrányok voltak, és mivel a nézők nem lelkesedtek, az IMDB-nél megváltoztatták a pontozási rendszert. „Annak érdekében, hogy a pontozásunk hitelességét megőrizzük, alternatív súlyozást használva határozzuk meg a film pontszámát.” Mennyire nevetséges már minden, ez a lépés például a legnagyobb filmes adatbázisnál teljesen komolytalanná teszi a pontozás hitelességét ezután.

A minap a Disney+-on elkezdtem nézni az Indiana Jonest, mire felvillan egy felirat: „A filmben dohánytermék látható.” Téboly. Hát, nem csodálom, hogy már fellázadnak a Spielbergek meg Nick Cave-ek is, ez tarthatatlan, sőt, életellenes. Teljes kilúgozása minden életszerűnek, minden valós hangulatnak. Gyerekkoromban a kocsmában vágni lehetett a füstöt. Cseh Tamás cigivel a kézben van a lemezborítón. Kit érdekelt? A romos házat sem paravánozzuk el egy fotón.

Gimnazista koromban a Fater klubban a ZEF–Qss-koncerten könnygázt szívtunk, mert a rendőrök a tömegbe vágták, most a cigi látványa egy filmben meg veszélyes. Biztos megrontja és morálisan lezülleszti a transzig nemesedő szabad emberiséget!

Korábban írtuk