Az újsághír szárazon csak annyit közölt, hogy Suzuki ütött el egy idős hölgyet, akit kórházba szállítottak. A kocsi gazdája is nyilatkozott:

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

– Elmentem este megjáratni a kocsit. Szüksége van rá, hogy kimozduljon, ez nyilvánvaló. A néni a zebrán baktatott, amikor a Suzuki megindult feléje.

– Szemtanúk szerint – vetette közbe a riporter – maga azt kiáltotta a rémülten megtorpanó asszonynak: „Ne tessék félni, nem bánt, csak játszik!”

– Még sosem gázolt el senkit – magyarázkodott a férfi széttárt karral. – Nem tudom, mi történt vele. Nem látszott rajta… A szomszédok is tanúsíthatják: békés, csöndes jószág, keveset fogyaszt.

Az áldozat dühös hozzátartozói azonban nem érték be ezzel az indoklással.

– Ilyen veszélyes szerkezetre megfelelő fék kell, hozzáértő, képzett vezető. Sötétedés után nem szabadna kiengedni az utcára, vagy csak megfelelő biztosítékokkal. Megértjük az autósok szempontjait is, de az ember mégiscsak előbbre való a gépjárműnél.

– Elfogadom a néni rokonainak érvelését – bólogatott a sofőr –, de azt is vegyék figyelembe, hogy a Suzukinak is behorpadt a motorháztetője, betört az egyik lámpája, és megsérült a szélvédője. Szerelőhöz kellett vinnem. Az anyagi kár mellett jelentős lelki sérülés is ért, hiszen két napig nem láttam az autómat. Ráadásul én is hiányozhattam neki, szegénynek az éjszakáját egy idegen garázsban kellett töltenie. Ez még sosem fordult elő vele, amióta megvásároltam.

Erre az érvelésre már több méltatlankodó hozzászólás is érkezett az internetes fórumokra.

– Azért ez már mégiscsak sok – írta egy felhasználó –, hogy emberi érzelmeket feltételezünk egy kocsiról. Abnormális ez a világ, annyi szent!

Az autóvédők sem maradhattak távol a vitától:

– A néni is hibás – adott ki közleményt az autóklub. – Miért nem ugrott félre? A Suzuki nem kiscica, egy tonnánál is nagyobb a súlya, ha egy ilyen jószág beindul, nehéz megállítani.

A tanulságot a népszerű pszichológus vonta le:

– Meg kell tanulni együtt élni autósoknak és gyalogosoknak.