Hirdetés

– A mai osztályfőnöki órán fontos közéleti kérdésekről lesz szó, mert lassan ti is nagykorúak vagytok. Mint azt bizonyára észrevetettétek már, a kormány zsarnoki, idegen szóval diktatórikus rendszert épített ki. Ez már látszott akkor is, amikor a NAT ellen gyűjtöttük az aláírásotokat, hogy nem akartok Wass Albertet olvasni meg Herczeg Ferencet, emlékeztek, ugye?

Nos, most megint a fiatalokba, a nálatok kicsit idősebbekbe, az egyetemistákba rúgna bele az Orbán, tudjátok, akiről az osztály Face­book-csoportjába átküldtem az O1G-s kitűző képét, majd a sportnapon viseljétek. Tehát itt van a színművészetisek ügye, kiálltok-e mellettük? Hát persze, hogy kiálltok, hiszen mi bátor, önállóan gondolkodó diákokat nevelünk, akik nem tűrik, hogy megmondják nekik, mit gondoljanak a világról. Ti tudtok határozott nemet mondani a nemzeti pántlikás térfoglalásra. Lássam, ki ért egyet vele, hogy az osztályterem ablakába kitegyük a szivárványos zászló mellé a Free SZFE molinót? Csak fel a kezeket, öntudatosan, ahogy szoktátok. Derék, okos, önállóan gondolkodó gyerekek vagytok. Lajos, te miért nem jelentkeztél? Te nem értesz egyet a többi társaddal, te azt szeretnéd, ha elnyomás lenne, ha a kormány mondaná meg, kivel érthetsz egyet? Ha Orbán Viktor döntené el, értékes ember vagy-e, tanulhatsz-e, kiállhatsz-e az elveidért? Te nem szeretnél kiállni az elveidért? Hát hogy tudsz így az osztály szemébe nézni? Az én szemembe nézni? Hogy fogod így megírni a holnapi matekdolgozatot? Na, ugye, ugye, hogy feltetted, sejtettem én, hogy az osztály száz százalékban kiáll a szabadság, a kultúra mellett. Büszke vagyok rátok. Ti már egy szebb korban fogtok élni, ahol nem Orbánok meg NER lesz. De jó nektek! Én kénytelen vagyok így elnyomottan szégyenkezni azok miatt, akik ezt a kormányt megszavazták…

– Megszavazták? Úgy érti tanárnő, hogy demokratikusan megválasztották őket?

– Na de azért vagyunk mi, hogy ez többet ne fordulhasson elő. Tessék, kicsöngettek, kimehettek. Lajos, te maradj még egy kicsit!

Korábban írtuk