Németh Zsolt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) magyar delegációjának vezetője kijelentette: a nemzetközi koalíció kivonulása Afganisztánból véget vetett annak a húszéves időszaknak, mely alatt a nyugati hatalmak, köztük Magyarország is komoly áldozatokkal próbálta elősegíteni a béke és a demokrácia megteremtését az országban.

Hirdetés

„A kivonulásra vonatkozó döntés érthető és indokolható. A megvalósítás módja és eredménye, az elmúlt két évtized emberi és anyagi áldozatai azonban rendkívül negatívan érintik a nyugati világ egészének a megítélését” – fogalmazott.

Németh Zsolt a jövőre vonatkozóan fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a nyugati világnak műveleti együttműködést kell kialakítania a tálib kormányzattal. Kiemelte: az együttműködésnek azonban komoly feltételeket kell szabni. Ezek között egyik legfontosabb a humanitárius katasztrófának, valamint annak elkerülése, hogy olyan új migrációs hullám induljon el Európa irányába, ami a nyugati világ számra kezelhetetlenné válhat – mondta.

A delegációvezető az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének az afganisztáni helyzetről folytatott vitáján elhangzott felszólalásában egyebek mellett a térség országai támogatásának fontosságát emelte ki a migrációs hullám megelőzése szempontjából, és hozzátette: az Afganisztán szomszédaival való szoros humanitárius együttműködésnek nemzetközi célkitűzéssé kell válnia.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, ellenőrzésük alá vonták az ország szinte teljes területét, majd bejelentették, hogy véget ért az afganisztáni háború.

A nemzetközi közösség azt figyeli, hogy ezúttal is olyan könyörtelenül, a nőket és kisebbségeket elnyomva fogják-e irányítani az országot, mint a kilencvenes évek végén, vagy enyhítenek a szigoron. A mozgalom vezetőinek világlátása továbbra is a mélyen konzervatív, függetlenül attól, hogy nem idegenkednek a legmodernebb táv- és adatközlési technológiák, például a mobiltelefonok igénybe vételétől.

Korábban írtuk