Hirdetés

– Zajlanak az események a főváros háza táján. Összecsapnak a legnagyobbak. Van, aki semmit nem ért, van, aki tagad és van, aki szerint csak egy kitalált történetről van szó. Ráadásul annyira bénán hazudnak… – kezdi legújabb videóját Anonymous.

A lapunkhoz is eljuttatott felvételen hozzáteszi: el kell keserítenie a politikusokat, rosszul áll a szénájuk, a hatóságoknak ugyanis nem lesz nehéz dolguk.

– Pláne, hogy úgy döntöttem, segítek nekik egy kicsit. Kapnak egy kis ajándékot a fa alá. A mai napon a fővárosi ingatlanértékesítésekről szóló hét tárgyalás tízórányi vágatlan hangfelvételét postázom a rendőrségnek, szerintem nem lesz unalmas. Boldog karácsonyt – mondja az álarcos alak, mielőtt elfújja az adventi gyertyákat.


Meghallgatták a koronatanút

Mint ismert, a fővárosi ingatlanok értékesítése körüli botrányt az Index robbantotta ki, amikor november 4-én arról írt, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat eladná a főváros talán legértékesebb ingatlanját, a műemléki védettségű Városházát. Mindezt Karácsonyék cáfolni igyekeztek, ugyanakkor azóta az ügyben számos újabb részlet, így Anonymous segítségével jó néhány, a sajtóhíreket alátámasztó hangfelvétel látott napvilágot.

A hanganyagokon nem csupán „jutalékos rendszerről”, további ingatlanok, így a Mocsárosdűlő sorsáról, de a baloldal nemzetközi hátteréről is beszélt Bajnai Gordon harcostársa, Gansperger Gyula baloldali üzletember.

Fotó: képernyőkép, Facebook

Múlt hétfőn egyszerre több helyszínen is – köztük a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. Atilla úton lévő székházában – házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda. A Magyar Nemzet azt írta: a hatóságok befolyással üzérkedés, csalás, hűtlen kezelés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása miatt nyomoznak.

– Karácsony Gergely összevissza beszél a botrány kirobbanása óta. A Városháza eladásának tervét többször is tagadta, majd kiderült, mégis készítettek egy tanulmányt róla. A Fővárosi Vagyonkezelő vezetőjének fegyelmit adott azért, mert Barts J. Balázs szerinte az ellenkezőjéről tárgyalt üzleti befektetőkkel, mint amire mandátuma lett volna. Ez azért erősen ellentmondásos, és számtalan kérdést vet fel. Mióta pedig Bajnai Gordonról is hangfelvételek kerültek nyilvánosságra a Városháza eladása és a fővárosi baloldalon található gazdasági „cápák” kapcsán, Karácsony csak a Fideszre mutogat, és rejtélyes titkosszolgálati akciókról hadovál, nem pedig arról beszél, hogyan került a bukott baloldali miniszterelnök a Városháza működésének közelébe, milyen jutalékos rendszerről és gazdasági érdekcsoportokról tudhat. A főpolgármester terel, a kezdetektől próbálja az ügyet nem létezővé tenni, de az már túlszaladt rajta. Nem a lóláb lóg ki, hanem a ló – nyilatkozta korábban lapunknak Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője, aki vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben.

Fotó: MTI/Kovács Attila
Maszkos tüntetők a hangfelvételekről származó idézetekkel a közgyűlés ülésén

December 20-án Bodnár Dezső, Bajnai Gordon és Gansperger Gyula egykori wallisos kollégája jelent meg tanúként a Városháza-ügyet vizsgáló fővárosi bizottság előtt. Kiderült, ő írta azt a közjegyző által hitelesített levelet, amelyben arról volt szó, hogy a főpolgármester tudtával és a főváros kezdeményezésével akarták eladni a Városházát.

Az Index szerint Bodnár a bizottság előtt is megismételte korábbi állításait, és elmondta: idén május 5-én hívták meg egy találkozóra, amelyen a Városháza és más ingatlanok eladásáról volt szó. Ezt a megbeszélést az a Berki Zsolt szervezte, aki Gansperger Gyulának egy korábbi hangfelvételen elhangzó állítása szerint a fővárosi „jutalékos rendszer” központi figurája.

Korábban írtuk

Bodnár elmondása szerint Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója, Berki Zsolt, Gansperger Gyula, Bajnai Gordon „harcostársa” és a befektető képviselője vettek még részt a tárgyaláson, amelyen a Városháza mellett a Tétényi úti, a Rimaszombat utcai és a Bécsi úti ingatlanok értékesítése is szóba került. A legértékesebb ingatlan ezek közül a Városháza volt, amellyel kapcsolatban 40 milliárd forint körüli vételárat említettek.

Bodnár Dezső a bizottság előtt arról is beszélt, hogy egy másik megbeszélésen esett szó a 10 százalékos jutalékról, amelyet Berki Zsolt kért volna az üzlet után – írta az Index.

Megerősítette a levelében írtakat, hogy miután szóba került a „jutalék”, megszakadtak a tárgyalások. Állítólag miután Berki Zsolt távozott a tárgyalásról, a befektető kijelentette: „köszönjük szépen, ezt nem!”

A meghallgatáson azt is megkérdezték Bodnártól, elhangzott-e, hogy a fővárosi önkormányzat pályázatot írna ki a Városháza eladására. Azt mondta, pályázatról nem volt szó, de ő Berki Zsolttól úgy tájékozódott, hogy a főpolgármester is tud az ügyről.

A kérdésre, hogy a kormánypártok embere-e, Bodnár Dezső kijelentette: csak saját magát képviselte a tárgyalásokon, senki nem küldte őt. Azt is megerősítette, hogy hogy kész tanúskodni a rendőrségen is.

Az ügyről szóló cikkeinket ITT találja.