Jelenlegi hely

Csúcsra futott a pesti tőzsde

31 876 pont

A karácsony előtti utolsó héten ismét csúcsot döntött a budapesti tőzsdeindex. A pesti börze Magyarország felminősítése óta sorra dönti a rekordokat, ellentétben az előző kilenc évvel, amikor elérhetetlennek tűnt a 2007-es 30 ezer pontos csúcs. A magyar tőzsde idei teljesítménye mind a környező országokét, mind a nagy nyugati börzékét jelentősen felülmúlja.

Rendkívüli menetelésbe kezdett október óta a budapesti tőzsde. A részvények értékét jelző BUX-index az akkori 28 ezer pontról november végére 30 ezer pontra erősödött, majd az elmúlt hetekben még meredekebb növekedésre kapcsolt, és a karácsonyi hét előtti utolsó pénteken megközelítette a 32 ezer pontot. Ami azt is mutatja, hogy hétről hétre új rekordot állított be, 2007 nyara óta ugyanis 30 ezer pont jelentette a pesti tőzsde történelmi maximumát.

A részvénypiac erősödése látványosan összefügg azzal, hogy Magyarországot idén visszaemelték a hitelminősítők a befektetői kategóriába. Mint emlékezetes, ezt először májusban a Fitch tette meg, döntésük után a nyári hónapokban már lassan fölfelé kúszott a BUX. Majd szeptemberben következett a Standard & Poor’s, novemberben pedig a Moody’s, amelyek – kb. egy hónapos csúszással – már jóval nagyobb elmozdulást generáltak. A fokozatosság érthető, hiszen a befektetők egy-egy döntés után nem azonnal csoportosítják át portfólióikat, hanem lassan mérlegelve építik be döntéseikbe az új ajánlásokat. Elemzők már a szeptemberi felminősítés után jelezték, hogy több nyugati befektetési alap megjelenése várható a magyar részvénypiacon, számos alapkezelő ugyanis ahhoz köti a befektetéseit, hogy legalább két hitelminősítőnél ajánlott kategóriában legyen az ország.

Mindebből adódóan leginkább azok a részvények erősödtek az elmúlt három hónapban, amelyek már ismertek voltak a külföldi befektetők előtt. Az OTP például év eleje óta 42 százalékot drágult, a Mol pedig 46 százalékot, a Magyar Telekom ugyanakkor már csak 21 százalékot, a kizárólag magyar piacon mozgó vállalatoké pedig ennyit sem. Az árfolyamokra természetesen a nemzetközi fejlemények is hatottak, az OTP vágtája például szinte rögtön az országfelminősítés után megindult, majd visszafogták a német bankrendszer megingásával kapcsolatos aggodalmak, a Molon viszont az elmúlt hetek olajpiaci megállapodásai lendítettek sokat.

Az év első kereskedési napjához képest a BUX-index összességében 35 százalékot erősödött. Ez kimagaslóan jó érték, térségünkből csupán a horvát tőzsde tudott feleekkora mértékben fölfelé haladni, a régió összes többi börzéjén 10 százalék alatti drágulást mértek. S a magyar erősödés a nagy nyugati börzéket is lepipálta, hiszen az amerikai tőzsde 16, az angol 14 százalékot tudott emelkedni az idei évben, a németek pedig csupán 11, a franciák 7 százalékos erősödésnek örülhettek.

Címkék: 
Lapszám: